top of page

Kesän paras päivä Hangossa – 7 vinkkiä täydelliseen minilomaan

Suomen eteläisin kaupunki Hanko on ainutlaatuinen päiväreissun kohde. Jo yhdessä päivässä ehdit nähdä, herkutella ja kokea idyllisen kesäkaupungin monipuolisesti. Nappaa vinkit talteen ja kokoa niistä ohjelma kesän parhaan päivän viettoon.

Hangon 150-vuotinen historia, kutsuvat hiekkarannat, sileät kalliot, kimmeltävä meri, laadukkaat ravintolat ja kahvilat sekä hurmaavat pitsihuvilat viehättävät matkailijaa. Sympaattinen pikkukaupunkitunnelma vie mennessään ensi hetkistä.

Aurinkoinen Hanko tarjoaa jokaiselle jotakin: niin vilkasta kesämeininkiä ja tapahtumia kuin tilaa liikkua luonnossa ja rentoutua hiljaisuudessa. Kun vatsa alkaa kurnia, elämyksellistä Hanko-päivää voi muistella raikkaan terassidrinkin ääressä ja maukkaalla illallisella.

1. Vietä teehetki Mannerheimin tapaan

1-neljän-tuulen-tupa-900x600.jpg

Yksi Hangon kiinnostavimmista kahviloista, historiallinen Neljän Tuulen Tupa, on jo nähtävyys itsessään. Merellinen kahvila sijaitsee kallioisen Pienen Mäntysaaren korkeimmalla paikalla, Hangon kuuluisien hiekkarantojen kupeessa.

Viehättävää puuhuvilaa isännöi vuosina 1927–1933 Hangon tunnetuin kahvilanpitäjä, marsalkka C.G. Mannerheim. Tuvalla oli oma kahvisekoitus ja omat kakkureseptinsä. Mannerheim söi joka aamu aamiaisen samassa nurkkapöydässä. Kun isäntä oli valmis, kahvila avattiin yleisölle. Kesällä 2024 paikka täyttää 120 vuotta.

Marsalkka järjesti siellä aikoinaan suosittuja kello viiden teehetkiä Hangon seurapiireille. Neljän Tuulen Tuvassa voi istahtaa edelleen teelle Marskin tapaan ja nauttia suolaisia ja makeita herkkuja. Siniruudulliset pöytäliinat ja punaiset pelargoniat ikkunalaudoilla muistuttavat historiasta. Näköala merelle on yhtä komea kuin reilut sata vuotta sitten.

Neljän Tuulen Tupa, Pieni Mäntysaari, Neljäntuulenkuja

2. Ihastele hurmaavia pitsihuviloita

2-pitsihuvilat-appelgrenintie-900x600.jpg

Hanko oli tsaarin vallan aikaan suosittu kylpyläkaupunki, jossa lomaili suomalaista sivistyneistöä ja venäläisiä aristokraatteja. Vanha kylpylä sai pahoja vaurioita jatkosodassa ja purettiin. Sen ympärille 1800–1900-lukujen taitteessa rakennetut Kylpyläpuiston huvilat hurmaavat edelleen. Koristeellisiin ja värikkäisiin pitsihuviloihin majoitettiin aikoinaan kylpylävieraita.

Huvilat ovat kaunista katseltavaa vaikka kävelyretkellä. Osa villoista tarjoaa yhä majoitusta.

Kylpyläpuiston huvila-alue, Appelgrenintie

3. Kapua vesitorniin ja lumoudu maisemista

3-hangon-vesitorni-900x6.jpg

Hangon vesitorni kohoaa 65 metrin korkeuteen ja toimii kesäisin näköalatornina. Tornista aukeavat upeat näkymät yli kaupungin ja kauas merelle. Hissi kuljettaa matkailijan ylös, ja sisäänpääsy maksetaan näköalatasanteella.

Kesäisin Hangon matkailutoimistolla on infopiste myös vesitornissa.

Hangon vesitorni, Christiersonintie 10

4. Nauti leppoisasta rantaelämästä

4-ranta-900x600.jpg

Ikuisesta auringonpaisteestaan tunnettu Hanko tarjoaa rantaelämyksiä jokaiselle auringonpalvojalle. Hangossa on 130 kilometriä rantaviivaa, josta 30 kilometriä on hienoa hiekkarantaa. Meri kimaltelee kolmessa ilmansuunnassa, ja melkein jokainen tie vie rannalle.

Nostalgiset uimakopit ovat olleet Hangon rannoilla jo 1900-luvun alussa. Nykyiset uimakopit on rakennettu vanhojen piirustusten mukaisesti: uimareita ilahduttaa yli 20 koppia.

  • Plagen on yksi Hangon komeimmista hiekkarannoista ja kaupungin suosituin. Ikuista somekuviin kuuluisat uimakopit, jotka ovat tuttuja monista elokuvista ja mainoksista.

  • Bellevue on matala ja rauhallinen ranta Plagenin itäpuolella. Etelätuulella vesi voi olla hyvinkin lämmintä. Ranta jatkuu idän suuntaisesti Långsandan luonnonsuojelualueena Neljän Tuulen Tuvalle asti.

  • Tulliniemen kaksi kilometriä pitkä ranta on tuulinen hiekkadyyniranta, joka on surffareiden ja purjelautailijoiden mekka.

  • Hiljaisuutta kaipaava löytää rantakallioiden sokkeloista oman rauhallisen kolon, johon on mukava asettua huovan ja lempikirjan kanssa.

5. Kruunaa rantapäivä drinkeillä

5-makasiini-900x600.jpg

Rantapäivä huipentuu drinkkeihin ravintola Makasiinin terassilla. Kauniissa merimaisemissa on hyvä nautiskella joutilaasta elämästä, nauttia viilentäviä cocktaileja ja bongailla satamaan lipuvia purjeveneitä. Kesäperjantaisin ja lauantaisin kello 15–18 terassilla bailataan After Sun -bileissä. Kesäiltoihin menoa tuovat dj:t, vierailevat artistit ja hauskat teemaillat.

Ravintola Makasiini sijaitsee Itäsataman vanhoissa, 1860-luvulla rakennetuissa pittoreskeissa rantamakasiineissa. Yläkerran ravintolasalissa herkutellaan ranskalais-skandinaavisen keittiön laadukkailla ja intohimolla valmistetuilla à la carte -annoksilla.

Makasiinin terassille ovat tervetulleita myös koirat.

Ravintola Makasiini, Satamakatu 9

6. Vuokraa Jopo ja lähde seikkailemaan

6-vuokraa-jopo-900x600.jpg

Lyhyiden välimatkojen ansiosta kaupungin ja sitä ympäröivät nähtävyydet saa parhaiten haltuun vuokra-Jopolla. Hankoa sanotaan polkupyöräilyn pääkaupungiksi, ja siellä on taatusti maan tihein Jopo-esiintyvyys. Fillaroijille löytyy 19 kilometriä pitkä, viitoitettu pyöräilyreitti ja lukuisia maastopyöräreittejä. Karttoja saa matkailutoimistosta.

Jopojen vuokrauspiste: Sunfun, Itäsataman St1-huoltoasema

7. Koe Pohjoismaiden korkein majakka

7-bengtskär-900x600.jpg

Hangon edustalla sijaitsee kolme majakkaa. Vaikuttavin niistä on Pohjoismaiden korkein majakka, vuonna 1906 rakennettu Bengtskär, joka kohoaa 52 metriä merenpinnan yläpuolelle. Majakan valohuoneeseen kipuaminen on hikistä hommaa ja vaatii 252 askelman uurastuksen. Fantastinen näköala palkitsee vierailijan.

 

Risteilyt Bengtskäriin lähtevät Itäsatamasta.

Näin pääset perille

Hanko sijaitsee kätevästi Helsingin ja Turun välimaastossa: sinne on Etelä-Suomen suurista kaupungeista hyvät kulkuyhteydet.

Hankoon pääsee kahdessa tunnissa junalla Helsingistä, vaihto on Karjaalla. Linja-autot lähtevät Kampista, matka kestää noin 2,5 tuntia. Omalla autolla matka-aika on 1,5 tuntia.

Turusta Hankoon ajaa autolla kaksi tuntia.

bottom of page